Civil Rights Defenders, våra rättigheter och ryska människorättsförsvarare

  I dag blir vi Civil Rights Defenders samtidigt som i inviger fotoutställningen ”Våra rättigheter” på Centralstationen i Stockholm. Ryska människorättsförsvarares utsatthet uppmärksammas.

Nu finns inte Svenska Helsingforskommittén längre. 27 års arbete i Sverige och forna Östblocket blir nu istället en viktig del av den historia vi som Civil Rights Defenders tar med oss in i framtiden. Vårt arbete med att försvara människors medborgerliga och politiska rättigheter och stärka utsatta människorättsförsvarare är inte längre begränsat till de länder som undertecknade Helsingforsavtalet 1975. Vi är övertygade om att vårt arbete kommer att påverkas positivt när vi nu får ett namn som tydligt talar om vad vi är och vad vi gör.

I dag invigs utställningen ”Våra rättigheter”, som vi tagit fram i samarbete med den kända fotografen Elisabeth Ohlson Wallin. Den visas på Stockholms centralstation (vid biljettkassorna i centralhallen) från och med idag till på söndag. Därefter ställs den ut på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg, 24-27 september. Hjärtligt välkommen!  TV4 morgon hade ett inslag om utställningen i morse och Människor och tro i Sveriges Radio P1 har ett inslag kl. 14 i eftermiddag.

Civil Rights Defenders styrelseordförande Percy Bratt och jag har idag en debattartikel publicerad under Brännpunkt på Svenska Dagbladets hemsida. Artikeln, som har rubriken ”Bristande förståelse för mänskliga rättigheter”, tar sikte på vad vi anser vara en bristande förståelse bland ledande politiker och tjänstemän för grundläggande människorättsliga principer när det handlar om vårt eget land.

I går skulle rättegången mot den kända ryska människorättsorganisationen Memorial och dess styrelseordförande Oleg Orlov ha börjat i Moskva. Det är Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov, som yrkar att ryska myndigheter ska inleda ett straffrättsligt förfarande och åtala Memorial och Orlov för förtal. Orlov har på goda grunder pekat ut Kadyrov som högste ansvarig för mordet på Orlovs medarbetare, människorättsförsvararen Natalja Estemirova, i juli i år och Kadyrov anser att hans ära och heder därmed har skadats. Rättegången har nu skjutits upp eftersom ryska myndigheter inte vill inleda en straffrättslig process utan hänvisar Kadyrov till att istället föra en civilrättslig talan. Beslutet har överklagats av Kadyrov.

Alldeles oavsett kommer Memorial vid en rättegång att presentera väl underbyggd dokumentation, inklusive vittnesmål, som styrker anklagelsen om att Kadyrov är ansvarig för grova människorättskränkningar, som utförts både av honom själv och av hans lakejer. Risken för människorättsförsvararna i Memorial kommer genom det här att öka.

En människorättsförsvarare som är under akut press är Estemirovas kollega, Akhmed Gisaev. Estemirova och Gisaev arbetade tillsammans med ett fall gällande en man, som blivit bortförd och torterad av lokala polisstyrkor. Under tiden för deras gemensamma arbetet blev Gisaev förföljd av en bil som på goda grunder antogs tillhöra säkerhetstjänsten, d v s Kadyrovs män. Samma bil förföljde Gisaev ett par dagar efter mordet på Estemirova. För en månad sedan blev Gisaev och hans fru stoppade av 3-4 beväpnade män. Gisaev visade sina dokument och berättade att han arbetar för Memorial. Han fick då kommentaren ”Så, det är dina kollegor som blir mördade. Och, vet du varför de mördas?”.

Gisaev har nu gått under jord. Det här är bara ett av flera fall och det finns tyvärr anledning att återkomma med ytterligare information om ryska människorättsförsvarare. Vi i omvärlden har ett ansvar att uppmärksamma deras utsatthet, det kan åtminstone ge ett visst skydd.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s