Sverige och tortyrförbudet

I nyheterna rapporteras det i dag om en 45-årig man som ska utvisas till Irak. Han riskerar där att dödas eller utsättas för tortyr på grund av att han tidigare arbetat för Saddam Hussein. Beslutet, som fattats av regeringen, grundas på att Säpo bedömt mannen som en säkerhetsrisk.

Omständigheterna måste närmare undersökas men nyhetsrapporterna ger anledning till oro. Sverige får inte under några omständigheter utvisa honom till Irak om det är så att hans liv är i fara eller att han riskerar att utsättas för tortyr eller tortyrliknande behandling om han skickas tillbaka. Så enkelt är det. Rätten till skydd mot tortyr och mot grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning är absolut (se t ex artikel 7 i den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter och artikel 3 i Europakonventionen (den sistnämnda svensk lag). Det spelar ingen roll vad personen i fråga har för bakgrund. Gäller det en person som är misstänkt för brott kan anklagelserna prövas i Sverige.

Läs mer om tortyrförbudet och Sveriges åtaganden i vår rapport till FN:s tortyrkommitté från i fjol. (I den framgår också vår inställning till Säpos informationsutbyte med säkerhetstjänster i länder som systematiskt bryter mot tortyrförbudet, som debatterades och diskuterades i bl a Gomorron Sverige i SVT (video tillgänglig t o m 23/9) i förra veckan med anledning av svenskarna som fängslats i Pakistan. Se mer nedan.)

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s