Utsatta människorättsförsvarare

I morse hade vi ett frukostseminarium på Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg på temat utsatta människorättsförsvarare. Från början var det tänkt att Vanja Calovic som är chef för MANS, en anti-korruptionsorganisation i Montenegro, skulle delta tillsammans med någon av de ryska människorättsförsvarare som arbetar med att försvara människors rättigheter i Norra Kaukasus. Dessvärre råkade Vanja ut för en bilolycka och kunde inte komma (av de rapporter vi fått verkar hon ha blivit lindrigt skadad). Ni kan lära er mer om Vanjas och hennes organisations viktiga arbete på den här youtube-länken. Civil Rights Defenders har samarbetat med MANS i många år och jag träffade Vanja så sent som i maj i år då hon berättade om de hot hon är utsatt för på grund av hennes arbete med att uppmärksamma den korruption ledande affärsmän och politiker ägnar sig åt i det annars så vackra landet.

Dessutom inleddes i dag rättegången mot den kända ryska människorättsorganisationen Memorials chef Oleg Orlov. Han stämdes av Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov efter att ha pekat ut honom som ansvarig för mordet på Natalja Estemirova i juli i år. Under rättegången kommer Rysslands främsta människorättsförsvarare att vittna om Kadyrovs direkta och indirekta inblandning i grova människorättsförbrytelser i Tjetjenien. Kort sagt en mycket intressant rättegång att följa. Läs vår kommentar om rättegången här.

Med andra ord var vi tvungna att planera om seminariet med kort varsel. Jag tycker dock att vi lyckades bra genom att vi fick en panel bestående av Christina Wassholm, frilansjournalist bosatt i Serbien, Karin Ström, internationell sekreterare på fackförbundet TCO och Yossuf Yassin, politisk analytiker från Etiopen bosatt i Norge. De tre kunde ge en bra översikt av den utsatthet som människorättsförsvarare världen över tvingas hantera medan de gör sitt yttersta för att försvara andra människors rättigheter.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s