Bättre granskning av polisvåld

Polisingripandet som ledde till en 24-årig mans död i Göteborg 2008 ska nu utredas på nytt (DN 7/10). Det är förstås välkommet men dödsfallet skulle ha utretts långt tidigare. Den svenska staten har en skyldighet att skydda människors rätt till liv (se till exempel Europakonventionen, svensk lag sedan 1994). Därmed inte sagt att polisen inte har rätt att använda våld men det måste ske under vissa givna förutsättningar. En sådan förutsättning är att våldet är absolut nödvändigt för att t ex verkställa en laglig arrestering eller för att poliserna ska kunna försvara sig själva eller andra. Fyra poliser hade att hantera mannen som, likt Osmo Vallo, efter gripandet trycktes ned mot bilgolvet i piketbussen. De verkar inte ha följt de regelverk som finns och enligt uppgift har de inte inte ens reagerat på att mannen blivit medvetslös utan låter honom ligga kvar på mage och bär in honom på akuten med handfängsel på. Om dessa uppgifter stämmer är det inget annat än en stor skam – vad är det för människor, tillika poliser, som kan bete sig så inhumant mot sina medmänniskor?

Polisingripanden med dödlig utgång måste utredas bättre än vad som har varit fallet med dödsfallet i Göteborg. Samtliga inblandade poliser måste givetvis förhöras. De måste kunna visa att våldet varit absolut nödvändigt och proportionerligt, vilket är mycket tveksamt i det här fallet. Den som är ansvarig för utredningen och den som utför den måste vara oberoende och opartisk både i lagligt och praktiskt hänseende, vilket också kan ifrågasättas bl a med tanke på åklagarnas och polisens nära samarbete. Det väsentliga syftet med att utreda fall av dödligt polisvåld är att säkerställa att de lagar som ska skydda vår rätt till liv fungerar på ett effektivt sätt och att de som kränker denna rätt hålls ansvariga. Det som till syvende och sist står på spel är, för att använda Europadomstolens ord i fallet Ramsahai v Netherlands (§ 325), ingenting mindre än allmänhetens förtroende för staten och dess monopol på att använda våld.

Precis som Expressens ledarsida skriver (7/10), behöver vi en myndighet med ett medborgar- och inte ett polisperspektiv som utreder fall av polisvåld. Men vi måste också ha en polis med ett mänskligt perspektiv på sitt myndighetsutövande.

I övrigt har en av våra ryska samarbetspartner, människorättsorganisationen Memorial och dess chef Oleg Orlov, dömts att betala motsvarande 18 000 kronor i skadestånd för förtal av Tjetjeniens beryktade president Ramzan Kadyrov (läs mer här). Domen kommer förstås att överklagas men det är uppenbart att Ryssland, med alla till buds stående medel, vill tysta landets människorättsförsvarare. Förhoppningen står nu till det svenska ordförandeskapet att föra upp de ryska människorättsförsvararnas situation på agendan inför EU-toppmötet med Ryssland i november.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s