Ny avrättning i Vitryssland

8 10 2009

Diktaturen Vitryssland är det enda land i Europa som fortfarande tillämpar dödsstraff. Just nu väntar Vasily Yusepchuk, som dömdes i juni i år för mord på sex äldre kvinnor, på att hans dödsdom ska verkställas efter det att hans överklagan till högsta domstolen avslagits. Han har nu vänt sig till president Lukasjenka för att få sitt straff omvandlat till fängelse. Sannolikheten för att han ska få sitt straff mildrat är dock liten – Lukasjenka har bara gjort det en gång de senaste femton åren. Under samma period har mellan 300-400 dödsdomar verkställts i landet.

Vasily Yusepchuk har en möjlig intellektuell funktionsnedsättning. Han är illiterat och har svårt att skilja på årets månader. Utöver dessa omständigheter är det vitryska rättsväsendet genomkorrumperat. Tortyr och tortyrliknande metoder är vanligt förekommande.

Att döda för att visa att det är fel att döda hör inte hemma i ett modernt och upplyst samhälle. Vi kan bara hoppas att Vitrysslands diktator, Aljeksander Lukasjenka, inser detta och att han vill visa omvärlden – och inte minst EU inför de kommande diskussionerna om sanktionerna mot Vitryssland i mitten av november – att han är villig att närma sig de demokratiska och rättsstatliga ideal som övriga europeiska länder gjort.

Advertisements

Åtgärder

Information
%d bloggare gillar detta: