Femton år utan yttrandefrihet

Tillsammans med tolv andra internationella yttrandefrihets- och människorättsorganisationer presenterar Civil Rights Defenders idag en rapport om situationen för fria medier i Vitryssland. Rapporten, ”For Free and Fair Media in Belarus” (pdf), visar att den vitryska regimen under ledning av landets diktator Aleksander Lukasjenka förtrycker det fria ordet på en mängd olika sätt. Journalister hotas, trakasseras och fängslas. Det finns ingen fri radio och tv. Antalet oberoende tidningar minskar för varje år. Rätten till yttrandefrihet är minst sagt begränsad.

Rapporten läggs nu fram till EU och det svenska ordförandeskapet inför unionens kommande beslut om eventuellt fortsatta reserestriktioner för 36 ledande vitryska politiker och tjänstemän, däribland Lukasjenka. Vi tar inte ställning i fråga om sanktioner men om de väl har införts och det har ställts krav på förbättringar för att sanktionerna ska lyftas då anser vi att detta också ska följas. Det har inte Vitryssland gjort. Regimen har haft ett år på sig att visa sin vilja att förändra situationen men i grunden har ingenting förändrats. Vi kräver nu att Vitryssland ska fullfölja sina åtaganden om de mänskliga rättigheterna genom att reformera medialagstiftningen och göra det möjligt för oberoende medier och journalister att verka.

Femton år har gått sedan Lukasjenka kom till makten. Redan tidigt vid sitt makttillträde visade han sin auktoritet genom att öppet censurera en tidningsartikel som avslöjade korruption inom maktapparaten. Han har sedan dess fortsatt på den inslagna linjen och de kritiska rösterna blir för varje år allt tystare.

De tretton organisationer som står bakom rapporten har under många år arbetat med att uppmärksamma och förbättra situationen för bland annat fria medier i Vitryssland. Inför rapportskrivandet gjorde vi tillsammans en granskningsresa i september. Dessvärre blev min medarbetare nekad visum. Vi är flera på Civil Rights Defenders och andra organisationer som under lång tid har nekats inresa i landet utan närmare förklaring. Så är det i ett land vars regering är rädd för det fria ordet.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s