Det nya medborgargardet

Svensk Handel, som i åratal förespråkat en utökad användning av kameraövervakning i landets butiker, säger sig nu vilja ”lägga ut rånare på nätet”. De undersöker möjligheterna att lägga ut bilder från övervakningskameror på internet i syfte att identifiera misstänkta brottslingar. Värt att notera är att rubriken på artikeln inte riktigt överenstämmer med dess innehåll – vad som i rubriken sägs gälla rånare blir i texten snabbt till snattare, vilket är minst sagt anmärkningsvärt.

Utvecklingen är skrämmande. Kameraövervakningen har ökat dramatiskt det senaste decenniet men kontrollen har inte hängt med. När vi för några år sedan gjorde en kontroll av kameraövervakningstillstånden i Stockholms city visade det sig att en överväldigande del av tillstånden inte överensstämde med verkligheten. Fler kameror än vad som fanns tillstånd till användes. De var bland annat felriktade. En intressant sak var att den i särklass vanligaste bristen bestod av att den obligatoriska informationen om att kameraövervakning pågår saknades. Det innebär alltså att den preventiva effekten, som anses som en av de främsta argumenten för kameraövervakning, föll pladask – de som övervakades var helt enkelt ovetande om detta faktum. Länsstyrelsen som var både tillståndsgivare och kontrollant levde inte riktigt upp till sina åtaganden. Det var därtill mycket omständigt att kontrollera registren eftersom de inte var i ordning.

Sett ur Svensk Handels perspektiv är deras nya förslag logiskt. Kameraövervakningens effekt står inte i den minsta proportion till den omfattning den bedrivs i. De brottsbekämpande myndigheternas möjligheter att sätta fast snattare, eller rånare för den delen, är liten. Samtidigt har butikerna snävat in på sina marginaler och krympt personalstyrkorna till ett minimum, vilket innebär att ensamarbete blir alltmer vanligt förekommande. Inte desto mindre är deras förslag mycket oroväckande. Enskilda handlare ska bli verklighetens ”Efterlyst” och agera Brynolf Wendt på webben. Människor som gör fel riskerar att straffas med samhällets stigma, en gång brottsling alltid brottsling. Vem tar sedan ansvaret när något går fel, när en oskyldig hängs ut och skadan är skedd? Med dagens skadeståndspraxis lär pengarna inte ens räcka till en hyfsad köttbit. Kommer Svensk Handel att komplettera med ett presentkort?

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s