Mäktiga män känsliga som åsnor

Två bloggare i Azerbajdzjan dömdes idag till två års fängelse för huliganism. Rättegången anses politiskt motiverad och är en följd av de två journalisternas drift med den auktoritära regimen i Azerbajdzjan i en ironisk film som lades ut på nätet under sommaren där en utländsk (tysk!) åsna prisar landet under en fejkad presskonferens. Här kan du se filmen med engelsk textning (filmen är lite drygt fem minuter lång):

I filmen refererar åsnan till det förslag på ny, repressiv NGO-lag som vi och andra internationella organisationer bidrog till att stoppa i somras. Våra protester uppmärksammades av utländska medier. Här och här kan du läsa två referat på engelska (som hänvisar till vårt gamla namn, Svenska Helsingforskommittén).

De två journalisterna, 26-årige Adnan Hacizade och 30-årige Emin Milli, dömdes till 2 respektive 2,5 års fängelse. Det påstådda brottet består i en misshandel av tre män under ett restaurangbesök i huvudstaden Baku. De säger själva att de satt och åt när de plötsligt attackerades av tre män, sedan greps de av polisen när de gick dit för att anmäla överfallet på dem. I Azerbajdzjan råder ingen yttrandefrihet och situationen för de mänskliga rättigheterna har förvärrats de senaste åren. Läs den här rapporten från 2009 av Freedom House för en snabb introduktion till problematiken kring fria medier i Azerbajdzjan. En av de regimkritiska journalister som regimen gjort sitt yttersta att tysta är Eynulla Fatullayev, chefredaktör för bl a Gundelike Azerbaijan. Mina kollegor och jag träffade Eynulla under en av våra resor till landet, strax innan han på politiska grunder dömdes till fängelse. En sympatisk och modig man som trots vetskapen om de faror han utsatte sig för fortsatte att kritisera den korrupta regimen i landet. Vi har länge verkat för att få resurser att arbeta mer till försvar för människors rättigheter i Azerbajdzjan och för att stärka landets människorättsförsvarare. Omvärldens intresse är dock svalt. Regimen är stabil och landet har enorma naturresurser, främst i form av olja. De hemska scener som utspelades under ”presidentvalet” 2003, då motståndare till regimen brutalt slogs ned på gatorna, glömdes snabbt bort. Det måste vi försöka ändra på. Ett land vars makthavare är så känsliga för kritik att de inte drar sig för att spärra in sina kritiker i åratal, förtjänar verkligen omvärldens uppmärksamhet. Alla förstår det, utom möjligen en åsna.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s