Vitryska tomtar riskerar åtal

En vitrysk åklagare har i ett brev deklarerat att en grupp vitryska tomtar riskerar åtal om deras verksamhet bedrivs i organiserad form. Enligt vitrysk lag (artikel 193.1 i brottsbalken) kan alla som deltar i aktiviteter arrangerade av en oregistrerad vitrysk organisation dömas till upp till två års fängelse.

Tomtarna skrev till åklagaren i oktober för att höra sig för om rättsläget och erkänna sina eventuella brott. De erkände att de under flera år deltagit i olika aktiviteter arrangerade av en oregistrerad organisation för tomtar. Aktiviteterna bestod bland annat av att fira jul- och nyårsafton, dela ut julklappar (även till minderåriga), hålla offentliga tal och önska människor en god jul och ett gott nytt år.

I sitt svar till tomtarna påminde åklagaren om att aktiviteter utförda av oregistrerade organisationer på vitryskt territorium är förbjudna. Han höjde också en varningens finger: ”Om det visar sig att enskilda individer deltagit i en oregistrerad organisations aktiviteter på ett systematiskt och organiserat sätt, kan dessa komma att åtalas”.

Tomtarnas brev till åklagaren var skickat från den vitryska organisationen Assembly of Belarusian Pro-Democratic NGOs. Under de senaste fyra åren har 17 personer dömts i enlighet med artikel 193.1 vars syfte är att försvåra vitryska demokrati- och människorättsorganisationers arbete. Vitryssland fälldes 2007 (mål nr 1296/20041) av FN:s människorättskommitté för att ha brutit mot rätten till föreningsfrihet i ett fall som gäller vår samarbetspartner Viasna, Vitrysslands främsta människorättsorganisation, som har nekats registrering sedan 2003. Viasna arbetar sedan dess ”olagligt” och deras medarbetare riskerar upp till två års fängelse genom att gå till jobbet och försvara människors rättigheter. Det blir jobbigt om alla tomtar ska åtalas i Vitryssland…

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s