Ställ krav på Medvedev

Under kvällen anländer Rysslands president Dmitrij Medvedev till Stockholm för att delta på morgondagens toppmöte med EU. Nu måste Sverige ta tillfället i akt och verka för att EU ställer krav på Medvedev och Ryssland att vidta konkreta åtgärder i syfte att förstärka skyddet för de mänskliga rättigheterna i landet allmänhet och i Norra Kaukasus i synnerhet.

Sveriges radio har under dagen haft ett mycket intressant inslag på Ekot om fallet Sharpuddi Israilov, som befinner sig på okänd ort sedan han bestämt sig för att vittna om den tjetjenske presidenten Ramzan Kadyrovs grova människorättsbrott för Europadomstolen i Strasbourg. Sharpuddis son Umar avrättades på öppen gata i Wien i januari tidigare i år och Umar var den andre av totalt tre som bestämt sig för att vittna mot Kadyrov och som avrättats. Den förste var Salich Masajev, som kidnappades i Grozny sommaren 2008 och som förmodas vara död. Studio Ett hade också ett inslag om Israilovs nu i eftermiddags där jag medverkade. Läs även utförliga och intressanta artiklar i New York Times från januari i år, här och här.

Under kvällen har TV4:s Nyheterna rapporterat om de drygt 115 fällningar av Ryssland i Europadomstolen i fall som gäller tortyr, utomrättsliga avrättningar, försvinnanden och andra grova övergrepp, som Civil Rights Defenders driver inom ramen för ett samarbete med ryska organisationer. En av dessa organisationer är Russian Justice Initiativ vars juridiske chef Roemer Lamaitre medverkar i Nyheterna tillsammans med mig. Ryssland har inte utrett ett enda av dessa fall och ingen har hållits ansvarig trots att Europadomstolen i flera domar har namngett misstänkta ansvariga. De ansvariga har istället för att åtalas i flera fall befordrats. Se mer på SVT:s nyhetssändningar, TV4 nyhetsmorgon (onsdag 07.15) och läs vår debattartikel på SvD Brännpunkt i morgon, som också publiceras på den kända ryska tidningen Novaja Gazeta och som är underskriven av mer än 20 internationella organisationer och ryska människorättsorganisationer. I den framgår också de konkreta åtgärder vi vill att Ryssland vidtar och som vi vill att Sverige och EU inkluderar i samtalen om ett nytt partnerskaps- och samarbetsavtal med Ryssland. Ord måste bli till handling och det nu.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s