Gränslös straffrihet

Det återstår nu att se vad som blir sagt av EU och Sverige till Ryssland under dagens toppmöte i förhållande till landets bristande respekt för de mänskliga rättigheterna. Vi har i alla fall gjort vad vi kan för att uppmärksamma situationen inför toppmötet, dels genom den konferens vi höll i slutet av oktober där vi samlade ryska människorättsförsvarare för att bl a  utarbeta rekommendationer till Sverige och EU, dels genom att sprida rekommendationerna i så hög utsträckning som möjligt. Vi har uppvaktat regeringen, t ex genom ett möte med Gunilla Carlsson, och förutom radio- och tv-framträdanden (senast i dag) har vi idag haft en artikel publicerad i SvD Brännpunkt, Novaja Gazeta och den franska utrikesmagasinet Boulevard Exterieur. Läs även vårt pressmeddelande som gick ut i morse.

I morse hade vi vår samarbetspartner sedan länge, Natasa Kandic, på besök. Natasa, som inte enbart är en av de främsta människorättsförsvararna i Serbien utan faktiskt i världen, är chef för Humanitarian Law Centre i Belgrad. På ett frukostseminarium hos oss i morse berättade Natasa om ett initiativ för en regional sanningskommission (RECOM) hon har varit med om att starta. På fredag sänder P1:s Människor och tro en intervju med Natasa. Mer än ett decennium efter krigen i forna Jugoslavien är tusentals offer oidentifierade och många av förövarna går fria. Det är därför angeläget att dokumentera vad som faktiskt har skett genom att låta människor från alla involverade länder berätta om de hemskheter de varit med om. Det är svårt att föreställa sig hur man annars ska uppnå försoning mellan folken och undvika nya sammandrabbningar i framtiden. Civil Rights Defenders stöder förstås detta initiativ och var med Natasa till UD för att berätta om vikten av en regional mekanism för detta ändamål. Initiativet drivs för närvarande av det civila samhället men på sikt måste respektive länders regeringar ta över.

Olika frågor men i grunden samma problem. Krigsförbrytare i Ryssland/Norra Kaukasus och länderna i det forna Jugoslavien går fria trots att det i många fall finns misstänkta förövare. Offren och deras anhöriga lever i ovisshet, rädsla och utan tillstymmelse till upprättelse. Och vi pratar ändå om Europa och modern tid.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s