Hatbrott i Europa

Organisationen för Säkerhet och Samarbete i Europa, OSSE, presenterade häromdagen en sammanställning av hatbrott i Europa under 2008. Läs en presentation av rapporten här och själva rapporten här. OSSE drar i huvudsak tre slutsatser av det material som ligger till grund för rapporten: För det första utgör hatbrott fortfarande ett stort problem i OSSE:s medlemsländer med mord, mordbränder, misshandel, vandalism och andra brott riktade mot människor på grundval av t ex deras etniska eller nationella identitet, religion, sexuella läggning eller könsidentitet. För det andra är ländernas statistikinhämtning gällande hatbrott undermålig. Hatbrott rapporteras som vanliga brott eller inte alls. Metoderna för hur informationen samlas in varierar vilket försvårar jämförelser mellan länderna. För det tredje anser OSSE att det kan göras mycket mer av regeringarna för att uppmärksamma och bekämpa förekomsten av hatbrott.

Hatbrott är inte enbart ett fruktansvärt övergrepp på den människa eller den folkgrupp som utsätts för det utan också på hela det demokratiska samhället och dess grundläggande värderingar. Det är ur det perspektivet viktigt att samla in korrekt information och föra pålitilig statistik över de hatbrott som sker. Dels för att kunna spåra eventuella trender, dels för att kunna sätta in rätt åtgärder för att förhindra, motverka och beivra denna typ av systemhotande brottslighet. Men det är också viktigt för den som drabbas att övergreppet benämns för vad det är – annars osynliggörs den utsatte och det bakomliggande större motivet vilket riskerar att förvärra kränkningen.

Läs gärna vår rapport ”Hatets språk – om gränsen mellan hatpropaganda och yttrandefrihet” eller den korta men mycket informativa pamfletten ”Hatets språk – frågor och svar om hatpropaganda och yttrandefrihet”.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s