En fot mindre i ansiktet

Den centrala bilden i utställningen ”Våra rättigheter”, som vi producerade i samarbete med den kända fotografen Elisabeth Ohlson Wallin och som hade premiär i september i samband med att vi bytte namn till Civil Rights Defenders, symboliserade rätten till skydd mot diskriminering och gjordes i form av en matta som besökarna till utställningen var tvungna att gå på. Motivet utgjordes av människor i alla former och färger och en del av den tillhörande bildtexten löd så här:

”Varje dag trampar vi medvetet eller omedvetet på några av våra medmänniskor. Romen behandlas som en andra klasses medborgare. Muslimen fastnar alltid i tullen när hon reser. Den funktionshindrade tar sig inte till seminariet en trappa upp. Den fullt friska bögen får inte bli blodgivare. Det handlar om att förändra attityder. Att få folk att inse att vi alla är olika men att vi ändå är lika mycket värda. Ofta måste lagstiftaren gå före och visa vägen.”

Socialstyrelsen har nu beslutat att män som har sex med män också får bli blodgivare fr o m 1 mars 2010. För närvarande får denna grupp överhuvudtaget inte lämna blod trots att sexuellt överförda virus som HIV och hepatit kan finnas bland alla olika grupper av människor. Förbudet är än svårare att förstå eftersom det bygger på att presumtiva blodgivare talar sanning, att de svarar rätt på frågan om de till exempel har haft sex med prostituerade eller utsatt sig för annan risk. Tid och energi borde snarare läggas på att göra blodkontrollen så effektiv som möjligt.

Annonser

En reaktion på ”En fot mindre i ansiktet

  1. zardas

    Om det vore så väl. Ett års avhållsamhet – även om man lever i en relation – är väl snarast att betrakta som ett ännu större hån? För heterosexuella gäller tre månaders karens från att man haft en ny partner – Bögar är tydligen dels konskevent otrogna, eftersom de till skillnad från straighta inte ska kunna lita på sin partner, och dels i besittande av något slags superimmunsystem, som gör att det helt enkelt tar fyra gånger längre tid innan det går att upptäcka sjukdomar i deras blod. Jag har nog aldrig blivit så arg av att läsa en nyhetsartikel som jag blev när jag såg det här i DN.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s