Uigurledare på blixtbesök i Sverige

Rebiya Kadeer, en framgångsrik affärskvinna och en av de främsta förespråkarna för den kinesiska minoritetsgruppen uigurerna är på blixtbesök i Sverige. I morgon torsdag (3/12) visar Civil Rights Defenders filmen om hennes liv, Ten Conditions of Love, och efter filmen följer ett samtal med Rebiya om hennes och uigurernas kamp för mänskliga rättigheter i Kina. Läs mer om filmvisningen och Rebiya Kadeer här.

Rebiya Kadeer fick 2000 ett pris av Human Rights Watch för sina insatser för de mänskliga rättigheterna. Här är ett antal rapporter om situationen för Uigurer i Kina och om Rebiya Kadeer, inte minst från protesterna i Xinjiang (Östturkestan) i juli i år och de försvinnanden och avrättningar som följde i protesternas spår. 2004 erhöll Rebiya Kadeer Raftopriset för sitt arbete för de mänskliga rättigheterna. Ett år senare släpptes hon ur det kinesiska fängelse hon suttit i sex år och flyttade till USA.

Jag tror att vi blir de första att visa filmen Ten Conditions of Love i Sverige. När den skulle visas på filmfestivalen i Melbourne, Australien, i september i år väckte den starka protester från kinesiskt håll. Kina anklagar henne för att vara delaktig i oroligheterna i Xinjiang (Östturkestan), något hon själv nekar till. Här är en trailer av filmen:

Varmt välkommen till en mycket intressant kväll hos Civil Rights Defenders!

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s