Syns du inte finns du inte

I Montenegro är osynlighet ett sätt att överleva för landets homosexuella. Det officiella antalet våldsincidenter mot HBT-personer i Montenegro är relativt lågt men det beror på att våldsoffren sällan vågar berätta om orsaken bakom attackerna. Statistiken återspeglar inte verkligheten vilket leder till en ond cirkel som gör att arbetet mot homofobi i landet försvåras.

Montenegro avkriminaliserade homosexualitet för över trettio år sedan men fortfarande anser de flesta av landets drygt 600 000 invånare att homosexualitet är en sjukdom. Enligt ett uttalande av Srdjan Vukadinovic, professor i Sociologi, i den här artikelnBalkanInsight.com, går samhällsutvecklingen långsammare i Montenegro än i grannländerna på grund av att montenegrinernas syn på sociala frågor i hög grad präglas av traditionella och patriarkala attityder. HBT-frågor diskuteras inte i särskilt hög utsträckning och om det sker är det oftast i ett negativt sammanhang, som till exempel när Montenegros minister för mänskliga rättigheter och minoriteter (!), Ferhat Dinosha, nyligen sa att ”det inte var goda nyheter” att det finns homosexuella i Montenegro. Hans uttalande gjordes strax efter en konferens om HBT-personers rättigheter som Civil Rights Defenders var med och samarrangerade i slutet av oktober och som var den första konferensen i sitt slag någonsin i Montenegro. Läs mer här. (Ministerns uttalande lär väl ha undanröjt alla eventuella tvivel om behovet av en sådan konferens, om man säger så.)

Det är inte rimligt i något avseende att människor ska tvingas till ett liv i självförnekelse. Alla samhällen har en positiv förpliktelse att förhindra, beivra och lagföra brott – särskilt i fråga om hatbrott. Ändå kan kriminella, våldsverkande homofober gå fria för att deras brottsoffer är rädda för att omgivningen snarare dömer dem än förövarna. Detta gäller inte enbart Montenegro. Vi måste se till att alla våra medmänniskor kan spegla sig i oss själva – om inte det går är vi själva inte tillräckligt synliga för att situationen ska kunna förändras.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s