Ge oss hopp

I dagens DN finns en mycket bra kolumn skriven av Göran Rosenberg under rubriken Rädslan och hoppet, läs den här. Göran beskriver hur europeiska politiker i hög grad har fastnat i torr byråkrati och populistisk skrämselpropaganda. Avsaknad av hopp och framtidstro inom politiken gör att Europa riskerar att förpassas till ett mörkt hörn i världen där bakåtsträvare leder och främlingsfientlighet råder. (Se även mitt tidigare inlägg på samma tema i samband med att minaretförbudet infördes i Schweiz.)

Rädslans politik föder främlingsfientliga partiers framgångar men också framväxten av ett brutalare samhälle genom statens egna institutioner, som jag skrev om här igår. Ett brutalare samhälle föder i sin tur ännu fler rädda människor. Rädda människor blir antingen passiva eller kan förmås, eller förmå sig själva, till vad som helst.

Det är inte minst ur detta perspektiv viktigt att vi inte låter de mänskliga rättigheterna förlora i värde som grundläggande juridiskt och moraliskt rättesnöre. Vi måste se till att våra folkvalda lyfter blicken och hittar tillbaka till de övergripande frågorna, som vilket slags samhälle de vill bygga och varför och genom sitt ledarskap förmedlar budskap om hopp istället för rädsla.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s