Inga vidare vårdare

Skaraborgs tingsrätt har fällt tre vårdare vid häktet i Mariestad för tjänstefel, se här, här, här och här. Det var i fjol som vårdarna upptäckte att en 23-årig frihetsberövad man hade hängt sig i ett lakan på toaletten. I stället för att lyfta ner honom och göra återupplivningsförsök lät de honom hänga till ambulanspersonal kom och tog ner honom. Mannen dog på sjukhus två dagar senare.

Fallet är upprörande på flera sätt. För det första avslöjar det en människosyn som inte får finnas hos myndighetspersonal – särskilt inte på en institution som har att ta hand om människor som befinner sig i ett mycket utsatt läge som frihetsberövade, varav många också är traumatiserade, påverkade eller allmänt ur balans. Det är inte en fråga om instruktioner utan om grundläggande värderingar. Här måste vi också fråga oss om det är en följd av en utveckling inom svensk kriminalvård under senare år där hårda tag snarare än vård är modellen. För det andra visar det på en oroväckande inställning hos våra rättsvårdande myndigheter när det krävs att fallet uppmärksammas av media för att åtal ska väckas. Staten har långtgående skyldigheter enligt internationell rätt att utföra noggranna förundersökningar och utreda eventuellt ansvar när människor dör eller skadas som en följd av ett myndighetsingripande.

Kriminalvården sägs ha skärpt sina rutiner som en följd av detta och andra dödsfall på svenska häkten. Det är viktigt att detta nu följs upp av utomstående granskare. Dessutom bör polisen i allmänhet och åklagarna i synnerhet bli bättre på att utreda och åtala i fall som det här. Sveriges åtaganden enligt internationell rätt och de mänskliga rättigheterna måste självfallet följas. Det är inte enbart en allvarlig rättsfråga för Sverige utan också en allvarlig förtroendefråga för rättsväsendet – blotta misstanken om att polis och åklagare behandlar sina kollegor inom de rättsvårdande myndigheterna på ett mer fördelaktigt sätt än övriga medborgare kan leda till mycket stora trovärdighetsproblem för berörda myndigheter.

Annonser

En reaktion på ”Inga vidare vårdare

  1. kjgk

    Den förste åklagaren Medelius, som lade ner den första förundersökningen är själv gift med en kriminalvårdare. Vilka signaler sänder det om hennes oväld?

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s