Människorättsförsvarare misshandlade

För ett tag sedan nämnde jag Nachitjevan i ett av mina inlägg och att jag skulle återkomma i ämnet (läs inlägget här). Nu är det dags. Återigen har nämligen människorättsförsvarare åkt på stryk av en folkmobb i den lilla azerbajdzjanska exklaven (se karta här). Det var de båda männen Ilgar Nasibov och Vafadar Eyvazov från Democracy and NGO Development Resource Centre som utsattes för våld av ett femtiotal idrottsstudenter i samband med att de skulle arrangera ett seminarium på universitetet i Nachitjevan om den utbredda korruptionen på just nyss nämnda universitet. Seminariet finansierades av norska ambassaden i Azerbajdzjan (som trots, eller tack vare, sina oljeintressen är mycket aktiv) och Ilgar Nasibovs fru, Malahat Nasibova, mottog nyligen den norska Raftostiftelsens människorättspris för sina journalistiska insatser för demokrati och mänskliga rättigheter i landet.

De båda männen fördes till sjukhus med skador på bland annat revbenen. Läkare vägrade dock att behandla dem, sannolikt efter påtryckningar från regimen.

För något år sedan utsattes två modiga kvinnliga människorättsförsvarare från Baku (Azerbajdzjans huvudstad) för en liknande attack. De hann knappt ut ur planet på flygplatsen i Nachitjevan innan en ditkommenderad ”allmänhet” började slå de två kvinnorna. Ledarklanen i Azerbajdzjan, Aliyevs, är från Nachitjevan som alltså är en exklav, d v s en region som tillhör Azerbajdzjan men som är separerad från landet. Människorättssituationen i Azerbajdzjan är illa men det är inget mot vad den är i Nachitjevan, där människorättsförsvarare knappt kan verka och om vilken det finns få rapporter skrivna. Vi har vid flera tillfällen planerat att åka dit i samband med att vi besökt landet men det har av olika skäl inte gått att genomföra. Eftersom det är så slutet är det också svårt att bege sig dit utan att utsätta de människor vi träffar för stor fara. De riskerar inte enbart stryk utan också att bli trakasserade och satta i fängelse för påhittade anklagelser.

Azerbajdzjan och den svåra situationen för människors rättigheter i landet borde få mer uppmärksamhet av Sverige och omvärlden. Tyvärr är det väl så att landets enorma rikedomar, som framförallt kommer den korrupta regimen till del, gör att ekonomiska intressen än en gång får högre prioritet än demokrati och mänskliga rättigheter.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s