Bosniens grundlag diskriminerar

Strax före jul slog Europadomstolen i ett viktigt avgörande fast att Bosnien och Hercegovinas författning är diskriminerande. Bosniens konstitution, som är en produkt av Dayton-avtalets ingående 1995 som syftade till att få ett slut på stridigheterna mellan serber, kroater och bosnier, skiljer på å ena sidan ”de konstitutiva folken” serber, kroater och bosniaker och å andra sidan ”övriga” som består av judar, romer och andra nationella minoriteter samt människor som inte anser sig ha någon särskild etnisk tillhörighet.

När Dervo Sejdic och Jacob Finci, som är av romsk respektive judisk härkomst och födda och bosatta i Sarajevo, nekades av den centrala valkommissionen att ställa upp som valbara kandidater till presidentrådet och till parlamentets andra kammare, folkens kammare (”Dom Naroda”), anmälde de Bosnien och Hercegovina för att bryta mot diskrimineringsförbudet i Europakonventionen. Diskrimineringen bestod i att Sejdic och Finci nekades sina politiska rättigheter genom att den bosniska konstitutionen föreskriver att enbart representanter för de konstitutiva folken får inväljas i presidentrådet och i folkens kammare. Europadomstolen, som på grund av målets dignitet sammanträdde i stor sammansättning (i så kallad stor kammare), gick på Sejdic och Fincis linje och konstaterade att de blivit diskriminerade i relation till sina politiska rättigheter i enlighet med Europakonventionens artikel 14 i kombination med artikel 3 i tilläggsprotokoll 1 samt artikel 1 i tilläggsprotokoll 12.

Läs rättsfallet Sejdic and Finci vs. Bosnia and Herzegovina (application nos. 27996/06 and 34836/06) här. Du kan även se målets muntliga förhandling som ägde rum i juni 2009 här. Här kan du läsa om Civil Rights Defenders pågående insatser i Bosnien. Du kan även läsa om vad svenska medier rapporterat om fallet här, här, här och här.

Med detta inlägg, som får symbolisera hur viktigt det är att ständigt arbeta för människors lika värde och att det också ger resultat, avslutar jag blogginläggen för i år. Nu tar jag ledigt från bloggskrivandet ett par veckor och återkommer i slutet av januari. Stort tack till alla er som läst, refererat till och kommenterat mina inlägg och Gott Nytt År – vi ses och hörs 2010!

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s