Makten skrämmer till tystnad

Rapporten om yttrandefrihet, maktmissbruk och korruption i Kosovo, som vi och vår samarbetspartner Youth Initiative for Human Rights släppte för en vecka sedan (se här) har fått ett inte helt oväntat men likväl trist efterspel. I syfte att tysta kritiska röster har den lokala dagstidningen Express i en stort uppslagen artikel och i hårda och kränkande ordalag gått till personangrepp mot en av rapportförfattarna. Inom kort läggs ett uttalande som vi har gjort tillsammans med lokala människorättsorganisationer ut på vår hemsida.

Tyvärr är yttrandefriheten under stark press även i andra delar av världen. Den som läst någon av den mördade journalisten Anna Politkovskajas böcker, t ex Putins Ryssland (Ordfront, 2005), vet hur svårt journalister och andra granskare av ryska makthavare kan få när de avslöjar oegentligheter och maktfullkomlighet. I en artikel i New York Times berättas historien om Mikhail Beketov, som för ett och ett halvt år sedan arbetade som journalist för en tidning i Chimki, en förort ett par mil nordväst om centrala Moskva. Mikhail använde det fria ordet för att avslöja skumma fastighetsaffärer och lån och om mutor. Ett par dagar efter att han våren 2008 publicerat en artikel i vilken han uppmanade stadens ledning att avgå på grund av deras ansvar för den omfattande korruptionen i staden, sprängdes hans bil i bitar. Han undkom sprängattentatet men blev ett tag senare utsatt för en brutal misshandel. Nu sitter han i rullstol, 52 år gammal, hjärnskadad och med ett ben och flera fingrar amputerade. Fallet har till dags dato knappt utretts och ingen gärningsman har identifierats. Genom att verka i ett klimat av straffrihet kan korrumperade makthavare tysta sina granskare och kritiker och fortsätta med sina skumraskaffärer utan att riskera att avslöjas.

En intressant aspekt är det faktum att ett av Mihail Beketovs avslöjande reportage handlar om hur lokala makthavare bland annat profiterade på avverkning av uråldriga träd i Chimski, vilket ger ytterligare ett prisma till reportagen här hemma (Sveriges Radio P1), om att IKEA medverkat till att urskog från ryska Karelen används till företagets möbeltillverkning. Det finns mig veterligen inga kopplingar mellan de båda fallen men jag konstaterar att i ett land med ett genomkorrumperat rättssystem är allt till salu till den som är beredd att betala priset.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s