Business as usual?

Lundin Oil är återigen i blåsväder för sin verksamhet i länder där de mänskliga rättigheterna inte står så högt i kurs. I rapporten ”Unpaid Debt” (pdf), som är skriven av European Coalition on Oil in Sudan (ECOS) anklagas företaget för att indirekt ha stött krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten i Sudan.

Ett konsortium lett av Lundin Oil fick 1997 kontrakt för att utvinna i ett område som dittills klarat sig undan inbördeskrigets fasor. Rapporten visar att det finns ett direkt samband mellan Lundin Oils verksamhet och upptrappningen av kriget i detta område. 12 000 människor dödades eller dog av svält och umbäranden på grund av kriget och 160 000 människor tvångsförflyttades.

En rättsprocess mot bolaget skulle förstås vara önskvärd. Men sannolikheten för en sådan är tyvärr ganska liten. Det är inte juridiken, lagarna, som är det största hindret utan det ojämlika styrkeförhållandet. Lundin Oil kommer att göra sitt yttersta för att undergräva rapportens trovärdighet. Det är t o m möjligt att bolaget går så långt att de stämmer rapportförfattarna för förtal. Det är inte möjligt enligt den svenska förtalsparagrafen i Brottsbalken eftersom den inte är tillämplig på företag men väl genom Europakonventionen (se tidigare blogginlägg i ämnet här). Rapportförfattarna, eller för den delen offren och deras anhöriga i Sudan, skulle behöva en rejäl krigskassa för att kunna slåss för sin sak. Därför ställs det större krav på den svenska regeringen att den tar ansvar, t ex genom att låta utreda anklagelserna. Regeringen har lika lite intresse i, och lika stort ansvar för, att vårt land inte härbärgerar företag som kränker de mänskliga rättigheterna som den har i fråga om ”vanliga” krigsförbrytare.

Annonser

En reaktion på ”Business as usual?

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s