Tre dömda för folkmord

Den internationella krigsförbrytartribunalen för forna Jugoslavien (ICTY) har avkunnat dom i sitt största mål hittills. Efter tre och ett halvt års förhandlingar dömdes bosnienserberna Vujadin Popovic och Ljubisa Beara till livstids fängelse för folkmord, Drago Nikolic till 35 års fängelse för medhjälp till folkmord, Ljubomir Borovcanin till 17 års fängelse för medhjälp till brott mot mänskligheten samt Vinko Pandurevic, Radivoje Miletic, och Milan Gvero till 13, 19 respektive 5 års fängelse för brott mot mänskligheten. Brotten avser folkmordet i Srebrenica för ganska exakt femton år sedan där cirka 8 000 muslimska män och pojkar avrättades av bosnienserbiska styrkor under ledning av Radovan Karadzic och Ratko Mladic. Karadzic står inför rätta vid ICTY (förhandlingarna framflyttade) medan Mladic fortfarande befinner sig på fri fot. Läs ICTY:s faktablad om Srebrenica.

I sitt beslut uttalade domstolen att ”In a context of war and of human history, these crimes are unknown for their cruelty and scope.”. Domen kan överklagas.

Civil Rights Defenders har sedan krigen på Balkan arbetat tillsammans med lokala människorättsförsvarare för att dokumentera och rapportera om de krigsförbrytelser som begicks för att offren och deras anhöriga ska få upprättelse och kompensation och för att de ansvariga ska ställas inför rätta. Tillsammans med Humanitarian Law Centre i Belgrad har vi bland annat producerat den här filmen om den bosnienserbiska specialstyrkan Skorpionerna. Filmen, som är cirka en timme lång och som innehåller mycket starka scener, är baserad på förbandets eget filmmaterial. Den har flera gånger visats på tv i Serbien där den väckt stor debatt.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s