Storebrors dömande blick

I Birmingham ska 150 övervakningskameror som kan läsa av bilars registreringsskyltar sättas upp för att kunna identifiera trafikanter till och från två områden som i huvudsak bebos av muslimer (läs artikel i The Guardian här). Kamerorna håller just nu på att testas och det är meningen att de ska komma i full användning från och med augusti. Informationen som hämtas in kan lagras i två år. Det är tre gånger fler kameror av den här typen som ska övervaka dessa två områden än vad som finns för att övervaka hela Birminghams innerstad.

Projektet, som syftar till att förhindra och bekämpa terrorism, är emellertid i fara sedan jurister från människorättsorganisationen Liberty bestämt sig för att göra en rättssak av det hela. Skälet bakom detta är förstås att övervakningen enbart sker på grundval av förortsinvånarnas muslimska bakgrund.

Storbritannien är övervakningskamerornas förlovade land. Men utvecklingen i Sverige går i samma oroväckande riktning. Ny teknik öppnar upp för nya, kreativa användningsområden medan lagstiftningen inte riktigt hänger med. Kontrollen över de tiotusentals övervakningskameror som redan finns i Sverige är bristfällig. Justitiekanslern har hittills gjort ett bra jobb i syfte att tillvarata de integritetsproblem som uppstår men det är inte tillräckligt. Vårt samhälle behöver starkare motvikter till lagstiftare och myndigheter för att få bättre balans mellan de motstående intressen som finns.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s