Komplicerad konflikt

Oroligheterna i Kirgizistan fortsätter. Efter att den tillfälliga regimen installerade sig i början av april gjorde vi tillsammans med ett antal människorätts- och yttrandefrihetsorganisationer ett uttalande i vilket vi uttryckte vår oro för pressfriheten i landet, särskilt i relation till de våldsamheter som äger rum (läs uttalandet här). Oron grundar sig i det faktum att situationen för oberoende medier i Kirgizistan stadigt har försämrats de tre senaste åren med censur, blockering av webbsidor, tvångsövertaganden av medieorganisationer samt hot och våld mot journalister.

Med begränsad tillgång till nyanserad information ökar risken för att hatpropaganda sprids och att etniska spänningar förstärks. Vi vet av historien att det kan gå snabbt och att det kan bli mycket blodspillan. Det internationella samfundet kommer sannolikt inte att hinna reagera utan än en gång tvingas inta en åskådarroll.

Gränstrakterna, och den märkliga gränsdragningen, mellan Uzbekistan och södra Kirgizistan är ett problem. Situationen underlättas inte heller av att massakern i Andijan 2005, en uzbekisk stad som ligger 5-6 mil väster om Osj i Kirgizistan som är en av huvudplatserna för de oroligheter som nu pågår, fortfarande inte har fått något rättsligt efterspel. Olösta konflikter är en säker källa till oro.

Här är en bild från marknaden i Osj, som är centralasiens största. Bilden togs när jag besökte staden för tre år sedan för att bland annat prata med lokala människorättsförsvarare.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s