Kirgizisk människorättsförsvarare torterad

Häromdagen kom rapporter om att Azimzhan Askarov, chef för människorättsorganisationen Vozduh Human Rights Bureau, arresterats på falska anklagelser av kirgizisk polis. Nu berättar Askarovs bror, som idag släpptes på fri fot efter att ha suttit inlåst i samma häktescell som honom i tre dagar, att Askarov dagligen utsätts för tortyr.

Det verkliga skälet bakom arresteringen av Azimzhan Askarov, som jag träffade på en resa till staden Osj i södra Kirgizistan för tre år sedan, är sannolikt hans arbete med att dokumentera de senaste våldsamheterna i Bazar-Korgon någon mil nordväst om Kirgizistans tredje största stad Jalal-Abad. Enligt brodern har hans torterare krävt att få veta var han har gömt det filmmaterial han har från Bazar-Korgon. För knappt en vecka sedan rapporterade han att upprorsmakare öppnat eld mot obeväpnade civila som kommit för att förhandla och att dessa var i sällskap med poliser som inte gjorde något för att stoppa förödelsen. De officiella anklagelserna verkar däremot vara att han skulle ha dödat en polis vilket framstår som fullkomligt osannolikt.

Det krävs ett domstolsbeslut för att få frihetsberöva någon mer än 48 timmar men genom att flytta fram tiden för hans arrestering och därigenom förfalska polisrapporten har Askarov kunnat hållas incommunicado och utsättas för tortyr ytterligare en dag. Askarov har inte fått träffa vare sig sin advokat eller de lokala och internationella människorättsaktivister som har försökt att få tillgång till honom.

Människorättsorganisationer kräver nu att den tillfälliga regimen i Kirgizistan ser till så att Askarov släpps på fri fot och att hans fall utreds av oberoende expertis.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s