Med sikte på det viktiga

I övermorgon hålls konferensen ”Future prospects of independent monitoring of human rights standards in places of detention in Kosovo”. En av arrangörerna är en av våra samarbetspartner i Kosovo, Kosova Rehabilitation Centre for Torture Victims. En annan av våra samarbetspartner, Helsinki Committee for Human Rights in Republic of Macedonia, är inbjuden att dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter. Konferensen hålls i syfte att högtidlighålla FN:s internationella dag för offer för tortyr, som var i lördags (26/6).

Ett problem har dock uppstått. Europeiska kommissionen som betalar för konferensen insisterar nämligen på att nyss nämnda Helsingforskommitté i Makedonien inte ska kallas vid sitt registrerade namn – den ska i stället benämnas Helsinki Committee for Human Rights in Former Yugoslav Republic of Macedonia. Detta för att det från grekiskt håll inte ska uppfattas som att Europeiska kommissionen tar ställning i den namntvist som för närvarande pågår mellan Makedonien och EU-landet Grekland. Den makedoniska Helsingforskommittén vägrar med rätta att delta vid konferensen under något annat namn än sitt eget.

Det går inte att bortse ifrån att namnfrågan är viktig. Men hur långt ska den politiska korrektheten få sträcka sig och hur stor makt ska stora givarinstitutioner som EU tillåtas få utöva över det civilsamhälle de ändå anser sig arbeta med och för?

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s