Minns Srebrenica

I dag är det 15 år sedan det största folkmordet efter andra världskriget ägde rum i Europa. Under drygt en vecka sommaren 1995 avrättades cirka 8 000 civila muslimska män och pojkar i åldrarna 12-77 år av bosnienserbiska styrkor i den lilla staden Srebrenica, sju mil nordost om den bosniska huvudstaden Sarajevo.

De högsta ansvariga för massakern är ledaren för de bosnienserbiska styrkorna general Ratko Mladic och den dåvarande presidenten för den självutnämnda bosnienserbiska republiken, Radovan Karadzic. De båda har också åtalats för folkmordet i Srebrenica vid den internationella krigsförbrytartribunalen för det forna Jugoslavien (ICTY) – åtal som för övrigt den tidigare och numera bortgångne styrelseledamoten i Civil Rights Defenders, Eric Östberg, medverkade till under sin tid som åklagare vid den så kallade Haagtribunalen. Åtalen granskades och bekräftades av domaren Fuad Riad, som gav följande bild av vad han hade fått ta del av:

“The evidence tendered to the prosecutor describes scenes of unimaginable savagery, thousands of men executed and buried in mass graves, hundreds of men buried alive, mutilated and slaughtered … These are truly scenes from Hell, written on the darkest pages of human history.”

Ett antal personer har dömts vid Haagtribunalen och av nationella domstolar för att ha medverkat vid händelserna i Srebrenica. De högst ansvariga har dock hittills undgått rättvisan. Karadzic står inför rätta vid ICTY men gör sitt yttersta för att förhala och ifrågasätta domstolens arbete och legitimitet vilket gör att vi får vänta innan dom faller.

Mladic är fortfarande på fri fot och det är inte enbart av vikt för de anhöriga till offren för folkmordet att han grips och ställs inför rätta. Det är också av betydelse för det internationella samfundets trovärdighet, som i det här sammanhanget aldrig riktigt har återhämtat sig sedan FN-styrkor strax innan massakern inleddes övergav Srebrenica åt bosnienserberna trots att de deklarerat staden som en skyddad zon.

Tillsammans med lokala människorättsorganisationer har Civil Rights Defenders medverkat till att dokumentera och rapportera om krigsförbrytelser i regionen. Dessa dokument har legat till grund för många av de rättsprocesser som förts. För några år sedan producerade vi dokumentärfilmen ”Scorpions” tillsammans med Humanitarian Law Centre i Belgrad. Filmen handlar om den bosnienserbiska paramilitära styrkan med samma namn som deltog i Srebrenica och består av filmmaterial från soldaterna själva. Den mycket starka filmen har bland annat visats på tv i Serbien, där den väckte kraftiga reaktioner.

Läs även en artikel som Eskil Franck på Forum för levande historia och jag har skrivit med anledning av minnesdagen här. Läs ett faktablad om Srebrenica från ICTY här.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s