Historiens alarmklockor

Dagens DN ägnar hela sidan fyra åt två av Europas mest utsatta grupper, HBT-personer och romer, vilket är hedervärt. Med anledning av den fruktansvärda behandlingen av romer i Sverige och övriga Europa och den debatt som för närvarande pågår vill jag delge er följande, mycket tänkvärda, citat ur Primo Levis bok ”Är detta en människa”:

”Många enskilda eller rentav hela folk kan, mer eller mindre medvetet, komma att betrakta varje främling som en fiende. För det mesta dväljs den uppfattningen långt nere på själens botten lik en latent infektion; den tar sig uttryck bara i oregelbundet återkommande, icke samordnande handlingar och utgör inte grunden för något tankesystem. Men när detta senare blir fallet, när den outtalade dogmen blir till översatsen i en syllogism (slutledning, min övers.), då finns koncentrationslägret där vid slutledningskedjans ände. Lägret är produkten av en världsuppfattning av vilken man med rigorös logik dragit slutsatsen; så länge uppfattningen består hotas vi av slutsatsen.”

Det var inte mer än tio år sedan Europa bevittnade ett krig där människor förföljdes, våldtogs och slaktades på grund av sin etniska tillhörighet. Men människans minne är kort och våra historiska referensramar är ofta begränsade. Därför, tror jag, reduceras vi i alldeles för hög grad till åskådare, passiva och därigenom indirekt delaktiga, medskyldiga, till det vi bevittnar. Det måste vara varje människas livsmål att ändra den delen av sin personlighet för att istället bli en människa som protesterar och agerar till skydd för sina utsatta medmänniskor.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s