Vitrysk journalist hittad död

I fredags hittades journalisten Aleh Byabenin död på sitt lantställe. Polisen misstänker självmord men Alehs familj, vänner och arbetskollegor menar att det inte fanns något i hans liv som tyder på att han ville ta sitt eget liv. Aleh är en av flera oberoende vitryska journalister som dött under mystiska omständigheter och det vitryska journalistförbundet, BAJ, som är Civil Rights Defenders samarbetspartner sedan många år tillbaka, uppmanar nu polis och åklagare att genomföra en grundlig, objektiv och transparent utredning av dödsfallet.

Behovet av en noga utförd brottsutredning blev om möjligt ännu mer uppenbart när Svetlana Kalinkina, chefredaktör för Narodnaja Volja som är en av de få oberoende tidningar som tillåts verka i Vitryssland, idag hotades till livet för en artikel om Aleh Byabenins död. ”Lev i rädsla. Jakten på förrädare har startat.” – så lyder några av meningarna i det vykort som lagts i hennes brevlåda av okända gärningsmän.

Det vitryska ordet är inte fritt. Landets diktator, Aljaksandr Lukasjenka, har på ett effektivt sätt tystat de flesta av landets oberoende röster. Hans regim har på ett tydligt sätt signalerat att kritiker till det vitryska styret är fredlösa, att de är ett fritt villebråd för den som vill göra sin ledare en tjänst. Låt oss göra vad vi kan för att dessa utsatta människors röster ska höras.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s