Vi är alla apajävlar

I slutet av förra veckan genomförde organisationerna Transgender Europe och RFSL den internationella konferensen 3rd European Transgender Council i Malmö. Syftet med konferensen var bl a att uppmärksamma den diskriminering, utanförskap och bristande tillgång till sina rättigheter som transpersoner har i Europa och världen. Att Sverige fick stå som värd för evenemanget är förstås en ära och borde under normala omständigheter ha stärkt synen på Sverige som föregångsland i arbetet för HBT-personer och i synen på alla människors lika värde. I stället fick deltagarna ett smakprov på att transpersoners rättigheter är långt ifrån självklara även i ett land som vårt – och det med ”hjälp” av svensk polis.

I torsdags trakasserades och misshandlades en grupp transpersoner från Turkiet på en restaurang i centrala Malmö. De möttes av rasistiska och transfobiska uttalanden av en grupp unga män, som också kastade ägg på gruppen och kletade ägg i ansiktet på en av transpersonerna från Turkiet. Som om inte dessa övergrepp var nog utsattes de dessutom för kränkande och nedlåtande kommentarer och behandling av de poliser som dagen efter skulle förhöra dem som de brottsoffer de var. Polisen intresserade sig mest för varför de bar kvinnokläder och ifrågasatte deras rätt att vara i Sverige. Helt oacceptabelt. (Läs mer om händelsen i RFSL:s pressmeddelande och i sydsvenskan. (Hur kommer det sig för övrigt att det i princip enbart var sydsvenskan som rapporterade om denna allvarliga händelse?))

Det finns rötägg i alla verksamheter, så även inom polisen. Frågan är bara vad som görs åt det. Man kunde tro att skånepolisen i synnerhet skulle ha arbetat en hel del med människosyn och grundläggande värderingar efter de rasistiska glåpord som fälldes i samband med kravallerna i Rosengård i december 2008. Så verkar dock inte vara fallet. Enskilda rötägg är svåra att notera och hantera men det är till syvende och sist en ledningsfråga, särskilt vid upprepade fall när det tycks finnas en allmän jargong som inte påverkas i positiv riktning ens när den blir föremål för rättslig prövning som fallet var efter kravallerna 2008. Hur många kurser behövs för att lära sig att människor är lika mycket värda?

Skånepolisen men också Rikspolisstyrelsen och Polisförbundet måste ta tag i det här på allvar – inte minst till gagn för den majoritet av vettiga och välfungerande poliser som kåren trots allt består. Visa tydligt i ord och handling att en svensk polis ska ha en människosyn där alla människor är lika värda och att de är lika inför lagen. Delar man inte den uppfattningen har man inget i polisen att göra. Punkt.

Läs mer om transpersoner här och läs mer om Civil Rights Defenders arbete för HBT-personers lika rättigheter här.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s