Homosexuell begick självmord efter polishot

I Moldavien har en 27-årig homosexuell man tagit sitt eget liv. Anledningen tros vara att han, i likhet med många andra homo- och bisexuella och transpersoner (HBT) i Moldavien, trakasserats av polisen. Polisen söker upp HBT-personer på platser där det är vanligt att de rör sig och utsätter dem för utpressning, förolämpningar och hotelser. Utpressningen går ut på att polisen vill ha betalt för att inte avslöja den utsattes läggning för dennes anhöriga.

Den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna antogs av FN:s generalförsamling för på dagen 62 år sedan och det är därför vi idag firar människorättsdagen. Den allmänna förklaringen var ett direkt resultat av de fasor världen fått uppleva under det andra världskriget, som avlutades tre år tidigare. Ledare ifrån ett stort antal av världens länder samlades för att, en gång för alla, slå fast att alla människor är födda fria i värde och rättigheter. 62 år senare tvingas vi konstatera att människor fortfarande trakasseras, hotas, misshandlas och mördas för sin hudfärg, nationalitet, etnicitet, religion eller sexuella läggning.

Det är femton år sedan homosexualitet avkriminaliserades i Moldavien. Civil Rights Defenders och våra partnerorganisationer i landet arbetar för att parlamentet ska anta en allomfattande diskrimineringslagstiftning, som skulle öka skyddet för HBT-personer och andra utsatta grupper i samhället. Deras utsatthet är omfattande, vilket inte minst visas av att händelser som jag beskrivit ovan sällan eller aldrig utreds av polis eller åklagare.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s