Rättvisan till Kenya

Åklagaren vid ICC, Luis Moreno-Ocampo

En majoritet av befolkningen i Kenya välkomnar beslutet av Luis Moreno-Ocampo, åklagare vid den internationella brottmålsdomstolen (ICC), att dra sex högt uppsatta personer inför rätta, anklagade för brott mot mänskligheten. Beslutet, och orsaken till att det är så välkommet, grundar sig i det kenyanska rättsväsendets oförmåga att agera i fallet.

Tre av de sex anklagade är ministrar i den sittande regeringen, övriga tre har kopplingar till polisen eller den statliga radion och teven. En av dem, finansminister tillika vice premiärminister Uhuru Muigai Kenyatta är son till Kenyas landsfader Jomo Kenyatta. Samtliga misstänks för att ha planerat och deltagit i de oroligheter som bröt ut efter valet 2008 och som resulterade i över tusen dödsoffer, mer än 3 500 skadade, hundratals våldtäkter och hundratusentals människor som tvångsförflyttades. (Se anklagelserna här och här.) I ett uttalande i samband med beslutet sa Moreno-Ocampo att:

These were not just crimes against innocent Kenyans. They were crimes against humanity as a whole. By breaking the cycle of impunity for massive crimes, victims and their families can have justice. And Kenyans can pave the way to peaceful elections in 2012.

Den internationella brottmålsdomstolen är ett av de främsta instrumenten omvärlden har för att bekämpa den straffrihet som så ofta följer i spåren av grova människorättskränkningar. Det absolut bästa är förstås att misstänkta förövare ställs inför rätta i deras egna hemländer, där brotten har begåtts. Men allt som oftast är det nationella rättvisealternativet inte tillräckligt fristående för att detta ska kunna ske. Då måste det internationella samfundet kliva in, precis som i fallet Kenya. Alla människor, inte bara de som är direkt drabbade av övergreppen, måste få se att det finns rättvisa för att de ska kunna vara med och bygga en fungerande och fredlig framtid tillsammans. Som människorättsjurist kan jag inte annat än tycka att detta är juridik när den är som bäst – politiska överenskommelser (konventioner och deklarationer) om mänskliga rättigheter blir till konkreta instrument för att säkerställa att förövare av de värsta brotten mänskligheten känner inte ska går fria. Det finns hopp.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s