Romsk man död efter polisövergrepp

Den 20 januari i år hittades Toni Jovanovic död i sitt hem i den lilla staden Kuršumlija i södra Serbien. Han verkar ha tagit sitt liv genom att hänga sig men hans död omges av speciella omständigheter. Ett och ett halvt år innan Toni dog blev han och hans bror Ivica brutalt misshandlade av tre polismän, anklagade för att ha stulit vattenmätare från en firma i Kuršumlija och sålt dem vidare. Rättsprocessen angående polisvåldet har tagit tid och Toni och Ivica har haft det svårt i sitt sökande efter rättvisa. De gav dock aldrig upp och i månadsskiftet januari/februari skulle äntligen ett domslut komma samtidigt som Toni och hans bror också hade blivit erbjudna en uppgörelse i godo med polismännen. Dessförinnan hittades alltså Toni död.

Toni och Ivica Jovanovic är romer, något de fick kastat emot sig av de tre polismännen från första stund. De tre polismännen tyckte sig kunna bete sig hur som helst mot de båda männen – de var ju bara romer och själva var de ju myndighetsrepresentanter, väl medvetna om att de kan trakassera romer och andra utsatta minoriteter utan nämnvärd risk. Efter att ha smädat Toni och Ivica och förnedrat dem genom att örfila dem offentligt, fördes de till polisstationen i Kuršumlija. Väl där tog en grov misshandel vid. Toni och Ivica slogs över hela kroppen med knytnävar och batonger. En av polismännen koncentrerade sig på att slå Toni över öronen. Samma polisman tog också fram sitt tjänstevapen och stoppade det i munnen på Toni, som bröt ihop av rädsla. Misshandeln av de båda männen fortsatte under vapenhot och för att få stopp på det hela erkände de båda att de hade stulit vattenmätarna. Då fortsatte misshandeln för att de inte hade erkänt stölden tidigare. När sedan erkännandet inte visade sig stämma, blev de misshandlade för det.

Toni och Ivica släpptes strax före midnatt samma dag och fördes av släktingar och vänner till sjukhuset. Trots att de syntes att de var svårt slagna, kräktes, hade yrsel och var i allmänt dåligt skick, fick de inte någon hjälp av sjukvårdspersonalen. Först en vecka senare blev de undersökta av läkare och fick sina skador dokumenterade. Hör deras berättelser på den här och den här tv-intervjun (endast på serbiska). Fallet har drivits i serbiska domstolar av Civil Rights Defenders samarbetspartner, CHRIS nätverket.

Tonis och Ivicas fall utgör bara ett exempel av de otal övergrepp som sker mot romer i Serbien och andra länder på Balkan. I dagens Europa betraktas Romer i hög utsträckning som samhällets paria på ett sätt som vi i västvärlden sa att vi aldrig ville vara med om igen efter att ha bevittnat det andra världskrigets fasor och förföljelsen av  judar, romer och homosexuella med flera. Ändå sker det, dag ut och dag in. Vi måste se till att utsatta grupper i våra samhällen får det stöd de behöver, att vi inte står tysta bredvid. Vi måste uppmärksamma fall som Tonis, innan det är för sent. Och framförallt – människor som utnyttjar sin maktställning på det sätt som de tre polismännen gjorde, och för den delen även sjukvårdspersonelen, ska veta att de inte undkommer rättvisan.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s