Mordet på Kato hotar HBT-rörelsens framväxt

Mordet på människorättsförsvararen och HBT-aktivisten David Kato riskerar att påverka utvecklingen av lika rättigheter för homo-, bi- och transsexuella (HBT) personer i Uganda, där David Kato levde och verkade, mycket negativt. Det grova våld och de repressalier som hotar HBT-personer i Uganda, och inte minst personer som likt David arbetar öppet för alla människors lika värde, gör att ingen vågar komma ut och ingen vågar organisera sig i kampen. Det har vi sett i andra länder, som t ex Bosnien och Moldavien.

David Kato, som arbetade för organisationen Sexual Minorities Uganda (SMUG), mördades i slutet av januari i år. Han hade dessförinnan varit måltavla för en mängd dödshot som riktades mot honom och andra personer som med namn och bild pekades ut som homosexuella i den nationella tabloidtidningen Rolling Stone, som också uppmanade att dessa personer skulle hängas. David och två medarbetare på SMUG stämde tidningen i ett mål som de senare vann.

När Civil Rights Defenders tillsammans med en lokal samarbetsorganisation försökte att arrangera en Queer-festival i Sarajevo hösten 2008 höll det på att sluta mycket illa. Media, ledande politiker och religiösa ledare piskade upp en hatstämning som ledde till våld och att flera skadades. ”Död åt bögarna” kunde befolkningen i Sarajevo läsa på affischer runt om i stan. Ingen ställdes till svars för vare sig hatpropagandan eller våldsaktionerna. De ledande personer i HBT-rörelsen i Bosnien som hade tagit mod till sig för att föra frågan om HBT-personers lika rättigheter framåt i landet genom festivalen, blev både desillusionerade och sönderstressade av det som hände och den bosniska HBT-rörelsen har inte hämtat sig än. (Läs ett blogginlägg om händelsen här.) Liknande händelser utspelade sig även i Moldaviens huvudstad Chisinau för ett par år sedan även om läget där idag ser jämförelsevis bättre ut än i Bosnien.

Stödet till de personer och organisationer som arbetar för HBT-personers lika värde är viktigare än någonsin. Det är inte en fråga i marginalen, en fråga som enbart rör en minoritet i samhället. Det är en fråga om alla människors lika värde, den grundvärdering varje demokrati vilar på och därmed något som berör oss alla.

För övrigt anser jag att alla former av främlingsfientlighet bör förgöras.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s