Livet är skört i Colombia

Dödshot AGC May 2017.JPG

Det enda sättet att få slut på all pest och alla råttor är genom utrotning.

Vi ska visa dem att vi existerar, vi lovar dessa jävla hundar tortyr och död, de kommer förstå vilka som leder det här landet.

Vi förkunnar som vårt militära mål alla människorättsorganisationer, syndikalister, landrättsaktivister, försvarare av politiska fångar från FARC och ELN, människor som skriver människorättsrapporter, medlemmar av politiska organisationer som FARC, Congreso de los Pueblos, Unión Patriótica, Marcha Patriótica.

Död åt alla dessa gonorréjävlar som uppmanar och bidrar till ökat våld.

Vi informerar er att ni från och med i dag är ett militärt mål.

Död åt alla dessa jävlar

Det här meddelandet (fritt översatt) spreds häromdagen i den vackra men våldsamma regionen Narino i sydvästra Colombia. Avsändare är en paramilitär grupp som kallar sig Autodefensas Gaitanistas de Colombia, som sedan 2008 har terroriserat befolkningen. Det är en kriminell grupp som under förevändningen att de bekämpar våld och står för ett enat Colombia till försvar av de mest missgynnade, i själva verket ägnar sig åt narkotikahandel, kidnappningar, mord, utpressning och illegal gruvdrift,

När jag i slutet av april besökte regionen för att träffa människorättsförsvarare, akademiker och andra som på riktigt kämpar för ett fredligt Colombia, berättades det att ett liknande meddelande hade cirkulerat i hamnstaden Tumaco ett par dagar tidigare. En paramilitär grupp hade helt enkelt deklarerat utegångsförbud i staden efter kl. 21 och att den som bröt mot förbudet skulle dödas. Den natten mördades 6 civilsamhällesledare i Tumaco, som är en knutpunkt för narkotika- och vapensmuggling. Alla jag träffade hade en kollega, en familjemedlem eller släkting som mördats. En ung kvinna vi träffade kördes runt med bil och livvakter utlånade av den colombianska staten, som en del i det skyddsprogram de har för de mest utsatta människorättsförsvararna.

165 spänn. Är det en känd person med livvakter kan det kosta uppemot 10 000. Har du inget vapen kan du hyra ett på särskilda ”kontor” för 100 kronor och uppåt, beroende hur tungt beväpnad du vill vara.

Det är svaret jag får på frågan om hur mycket det kostar att få någon mördad. Personen jag pratar med har själv intervjuat mördare, i bland till och med barn, som en del av ett forskningsprojekt. Han berättar till exempel om en liten kille som fick ett par dollar av en polischef för att skjuta dotterns pojkvän, som han uppenbarligen inte gillade. Nu, när pojken kommit upp i tonåren, hade han tappat räkningen på hur många han dödat.

Under 2016 mördades över 70 människorättsförsvarare i Colombia. Morden fortsätter under 2017 och allt tyder på att ännu fler kommer att mördas i år än förra året om inget drastiskt sker för att stoppa de paramilitära gruppernas framfart. För att det ska kunna bli en varaktig och hållbar fred i Colombia krävs det att de paramilitära grupperna avväpnas, att alla grova människorättsbrott utreds och att rättvisa skipas. Den colombianska staten har en rejäl utmaning i att i realiteten få kontroll över sitt territorium för att kunna skapa lag och ordning. Till dess, och det kommer dröja, måste vi i vart fall uppmärksamma vad som sker och den fruktansvärda situation våra kollegor befinner sig i, i Colombia.

Annonser